Nu har universitet börjat

Ser att Ena har kommenterat min blogg. Känner mig faktiskt rätt skev som lägger ned så mycket arbete innan någonting börjat ordentligt men jag blir sån när jag är stressad. Jag försöker ha koll på allting och mitt kontrollbehov skjuter i höjden.

Dock så började morgonen väldigt bra. Kände mig väldigt snygg och studendig när jag cyklade (ja, jag har en cykel nu också) helt själv till första lektionen idag. Satt i ett proppfullt klassrum och var lika anonym som de är i universitets filmerna som utspelar sig USA. Jag satt där och föreställde mig att jag var den nya intressanta tjejen som alla kikade på och antecknade för allt jag var värd. Det var inte helt enkelt att anteckna då läraren på 10 minuter gick igenom vad som orsakade inbördeskriget mellan nord och syd i USA samtidigt som vi skulle trängas med varandra på minimal yta. Tror dock att jag har koll på det mesta.
Skulle haft en lektion i eftermiddag men den blev inställd för att ett live band började spela utanför våran sal helt plötsligt. Det är lite det jag gillar med den här staden, det händer saker hela tiden och mycket sker spontant. Har nog aldrig planerat en utgång eller något annat socialt här utan det är bokstavligt så att folk knackar på vår dörr och frågar om vi vill hitta på något. Att ha en bar i samma byggnad skadar inte heller.

Men tillbaka till första lektionsdagen nu. Har inte fått en alltför stor uppfattning om alla eller någon specifik som läser samma program som jag. Vi är rätt många och vi är uppdelade i grupper så det kan vara att jag kommer folk närmare längre in i terminen. Jarno kanske ska läsa en av mina kurser tillsammans med mig för att han tycker den är intressant. Hoppas han kommer in för det blir väldigt kul att läsa med honom.

Just nu är jag sjukt nojig och stressad över att det är något fel på min inloggning i det program som visar alla uppgifter, meddelande, seminarier mm. Jag kan inte se något av det och det står att jag inte läser någon kurs än. Det här stressar upp mig så jag blir tokig och jag hoppas att det är fixat till imorgon. Annars dör jag, eller nåt....

Små saker och stor kontroll

Imorgon börjar universitet på riktigt. Jag är så förbered och taggad att jag har allting jag behöver plus att jag läst ut en hel kursbok innan kursen ens börjat.

Så varför flippade jag nyss ut över att jag inte kunde hitta mina strumpbyxor där jag letade först?

En liten lektion om Holland

Idag finns det absolut ingenting att göra i Holland. Det är söndag och det innebär att allting är stängt. Allt från klädbutiker till mataffärer. När jag först kom hit och hälsade på tyckte jag att det var så konstigt, vadå stängt på söndagar, det är väl inte bra för ekonomin? Nu efter att ha varit här några gånger börjar jag förstå varför det är så. Det beror delvis på att reformationen hade ett starkt inflytande över Holland förut. Kalvinism är inte den officiella religionen i Holland men den har sedan 1500 - talet manifesterat djupa rötter kanske inte i själva landet men i hur människor tänker och beter sig. Kalvinismen menar att Gud härskar över allt på jorden och i universum. Därför har affärer fortfarande stängt på söndagar här och öppnar senare på måndagar. Kortfattat sagt.

Jag har kommit på besök i Holland sen september förra året och jag tycker att man kan märka de kalvinistiska tankegångarna och sättet att leva på rätt tydligt. Kalvinismen förespråkar starkt att man som människa inte ska vara girig, ta för sig för mycket och helt enkelt hålla en låg profil när det kommer till allting. Om vi tar ett exempel på hur människor klär sig här, främst kanske kvinnor då män ser likadana ut överallt så är det stor skillnad mot Sverige. Jag är van vid att klä upp mig lite, kanske ha klackar och smink när jag går ut på stan.  Är det ett lite mer speciellt tillfälle som fest eller avslutning av något slag så kör man ju på klänning, smink, klackar ja allting och man är riktigt snygg. Så är det inte här riktigt, här går man omkring med så anonyma kläder som möjligt och ibland är kvinnor helt ärligt riktigt fult klädda. Det beror inte på att utbudet i Holland är mindre än i Sverige - tvärtom så är det mycket större men fortfarande ser alla ut att komma från 90 - talet. Det är som om de inte vågar ta för sig av det som finns och bara klä upp sig.

Självklart gäller det inte bara hur kvinnor klär sig utan även hur människor beter sig i allmänhet. Alla åsikter här är så milda (skillnad mot Sverige där allt är medel och lagom) och ingen blir för uppspelt över saker. Känns som om alla håller igen eftersom det inte är uppskattat att ta för sig för mycket och visa allt för mycket känslor.
Nu vill jag gärna påpeka att människorna här är väldigt trevliga och gästvänliga så det är inte så att de är kyliga. Det är bara när man lär känna dem mer som man märker att allt är lite återhållsamt. Jag tror det beror på kalvinismens djupa rötter här. Jag menar de öppnar affärerna senare på måndag för att det känns "fult" att springa ut efter en söndag och shoppa loss direkt när söndagen är tillägnad Gud.

Jag tycker det här är väldigt roligt och paradoxalt med tanke på att Holland har legaliserat både prostution och hasch.


Jarno - Ehhhh what's wrong with you?

Har hela morgonen varit fullstandigt overtygad om att nagon varit i vart rum och snott mitt smink.....och en gammal svart vaska. Sa jag vande upp och ned pa hela rummet medans jag svor om att jag inte ville bo bland horor och tjuvar (vet ej med sakerhet att det finns sadanna har) bara for att komma pa att jag glomt allt det i Sverige.

Hoppas ni far en trevlig dag ocksa!

Varför min pojkvän är konstig

Jarno - Ohh I sat here yesterday with a friend
Me - Ehh, you sat here yesterday?!
Jarno - Yeah it was really nice, cosy cafe you know
Me - You do know this is a coffe shop, right?
Jarno - Yeah?
Me - What did you do ina a coffe shop with a friend yesterday Jarno?
Jarno - I had some coffee...they really have good coffee here!

Vem går till en coffe shop för att faktiskt beställa kaffe?!

Små saker som skänker stor lycka

När man cyklat med en överpackad cykel från IKEA bara för att komma hem och upptäcka att man någonstans på vägen tappat sitt favorit örhange. Då blir man väldigt arg och ledsen.
När man sen ger sig ut i orkanvindar och regn för att slumpvis leta rätt på det finns det ingen större lycka än när man faktiskt hittar det!!!Nu är jag så glad att jag inte vet vad jag ska ta mig till!

Ik woon nu al een paar dagen in Nederland

Nu har jag bott här i Holland i en vecka. En vecka där väldigt mycket har hänt och jag har känt så otroligt mycket. Introduktionen var i tisdags och innan var jag sa nervös. När jag väl satte mig ned så kunde jag se att det inte fanns mycket att oroa sig för. Holländare ser inte skrämmande ut och de tittar mer nyfiket än misstänksamt på studenter från andra länder. Det första jag lade märke till var att syo konsulenten var galet snygg! Helt löjligt med det fick mig att ta mig igenom den rätt tråkiga introduktionen som inte gav så mycket. Utbildningen verkar bra och jag ska göra mitt bästa för att få åka ett halvår till USA i under tredje året. Har redan införskaffat böcker och fixat med det praktiska och skolan börjar på måndag! Groningen är en vacker stad och jag kommer nog trivas utan tvekan.

Att lämna alla där hemma är inte alls lätt och det kommer nog vara svårare än jag tror. Idag saknade jag mamma så mycket att det gjorde ont. Jag har Jarno här men inte samma sociala nätverk och hans familj är inte lik min alls så det blir jobbigt ibland. Kan känna mig rätt isolerad under konversationer när jag inte förstår vad folk säger men det lossnar väl det med.

Ska försöka uppdatera bloggen lite oftare nu när jag bor här så att folk i Sverige kan läsa den och se hur det går för mig. Blir nog roligare att skriva då också. Nu ska jag och Jarno titta på film så mer uppdatering får komma senare.


Detta desperata fält måste fyllas i

Såg nyss på aftonbladets hemsida att de hade en annons för motesplatsen.se. En av de killar jag dejtade innan Jarno har lagt ut sin profil där.....herregud vad är det för fel på folk?

Kärlek är

När ens pojkvän stannar på ett grillparty längre bara för att kunna ta med sig smaskiga detaljer om grälet hans kompisar har för att sen sitta och återberätta allt samtidigt som jag fäller skadeglada kommentarer!

Jag flyttar om tre veckor

Ja....det är det jag har att säga